© Hollandse Hoogte

Val van de Muur

9 november 1989 - In 1989 ruimen vrijwel alle communistische regimes in Oost-Europa het veld. Polen is het eerste land, in de lente, en in november is de val van de Berlijnse Muur een feit. Oost-Europeanen schrijven Amnesty met het verzoek om informatie en met de vraag of ze kunnen meedoen aan Amesty’s werk. Mensenrechtenschendingen achter het IJzeren Gordijn vormden tot de val van de Muur een belangrijk zorgpunt van Amnesty. De Sovjetautoriteiten noemden de organisatie een ‘verlengstuk van het kapitalistisch imperialisme’.

 
7 reacties
Op 29 mei 2011 - 10:53 door: Jan van Herel

dit was het begin van de eenwording van Europa en
ook het verdwijnen van de dreiging van
oost europa

Op 28 mei 2011 - 20:09 door: Loes Tummers

In 1988 met de rug naar de muur de Marathon gelopen in West-Berlijn,de Brandenburger Tor was net te zien boven de muur.In 1990 kon ik deelnemen aan de Marathon door heel Berlijn, dat was een ervaring om nooit te vergeten, voor het eerst dat de deelnemers onder de Tor door konden lopen en de enorme lege vlakte van Potsdammer Platz passeerden. De vrijheid voor de Oost-Berlijners sprak mij erg aan en voel me nog steeds met hen verbonden.

Op 27 mei 2011 - 18:56 door: Marianne Welten

De val van de muur laat zien dat mensen tot heel veel in staat zijn wanneer ze zich gesteund weten door anderen. Juist dát is de kracht van Amnesty: steun, en daardoor hoop, bieden in uitzichtloze situaties.

Op 27 mei 2011 - 17:04 door: Fokke Rekker

In juli 1987 waren mijn zoon en ik met vakantie in Oost-Berlijn. De jongeren dachten dat ze de hereniging met West-Duitsland nog wel zouden meemaken. De ouderen geloofden dat in hun leven niet te beleven.

Op 26 mei 2011 - 21:20 door: André Peters

De geloofwaardiheid van de USA en Rusland kwam weer een beetje terug, ondanks de achterliggende belangen van beide naties.

Op 25 mei 2011 - 21:55 door: Lucia Broms-Thie

'Over de muur' van het Klein orkest. Het leek het eind van jaren Koude Oorlog, het slechte einde van Wereldoorlog II, van gruwelijkheden en wreedheid onderling. Helaas zet dit zich voort in andere delen van de wereld.

Op 6 mei 2011 - 18:48 door: Christine Wijgerse

Een mijlpaal, omdat de val van de Muur een domino-effect had. De val van de Muur leidde tot het verdwijnen van het communisme, meer eenheid in Europa en einde van de mensenrechtenschendingen onder het communisme.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

25 Momenten van hoop

De afgelopen vijftig jaar waren er vele hoopvolle momenten voor de mensenrechten. Wij hebben er 25 op een rij gezet. In sommige gevallen werd de verwachting ingelost, in andere liep het uit op een teleurstelling. Maar de hoop is in onze geheugens gegrift. Wat vond u het meest hoopvolle moment? Breng uw stem uit: geef onderstaande momenten één tot vijf sterren.