© Jeff Widener / AP / PA Photos

Studentenprotest Plein van de Hemelse Vrede

4 juni 1989 - Het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing is in juni 1989 vol met studenten en burgers die vragen om democratie. Op 4 juni rijden tanks het plein op. Honderden mensen worden gedood, tienduizenden verdwijnen in de gevangenis. Amnesty-sympathisanten van over de hele wereld sturen meer dan drie miljoen brieven en kaarten naar China. Nog altijd is schrijven over de gebeurtenissen van 1989 in China taboe.

 
2 reacties
Op 25 mei 2011 - 21:42 door: Lucia Broms-Thie

Wij komen oorspronkelijk uit China. Na in mijn vaderlandse geschiedenis gedoken te zijn, waren er genoeg momenten dat ik niet trots was op mijn vaderland en blijheid dat ik in Nederland woon. We hadden zo graag gehoopt dat dit de omslag zou zijn. Het moment dat dit ijdele hoop bleek, het beeld van de student die werd overreden, de tranen die langs de wangen van mijn vader rolden. Ondraaglijk.

Op 16 mei 2011 - 13:55 door: Conrad Berghoef

Hoe triest het ook afgelopen is, het was wekenlang een symbool van hoop. En voor mij de reden om actief te worden van Amnesty, omdat ik me als neo-student erg verbonden voelde....

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

25 Momenten van hoop

De afgelopen vijftig jaar waren er vele hoopvolle momenten voor de mensenrechten. Wij hebben er 25 op een rij gezet. In sommige gevallen werd de verwachting ingelost, in andere liep het uit op een teleurstelling. Maar de hoop is in onze geheugens gegrift. Wat vond u het meest hoopvolle moment? Breng uw stem uit: geef onderstaande momenten één tot vijf sterren.