© Amnesty International

Nederland schaft de doodstraf af

1983 - Nederland schrapt in 1983 de doodstraf uit de Grondwet. In 1952 vond de laatste executie in Nederland plaats, vanwege oorlogsmisdrijven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amnesty werkt sinds 1977 voor afschaffing van de doodstraf, omdat het een schending is van het recht om niet te worden onderworpen aan wrede behandeling. In 1977 was de doodstraf in slechts zestien landen afgeschaft voor alle misdrijven. Inmiddels is dat aantal gestegen tot 139.

 

 
1 reactie
Op 18 mei 2011 - 21:57 door: jose baan

Deze actie was voor mij de eerste aanraking met Amnesty. werkgroep alkmaar. Het indrukwekkendst vond ik de algemene leden vergadering waar een ex-gevangene vertelde over de brieven die hij ontving in de cel. het inspireerde mij enorm. Helaas ben ik zijn naam vergeten

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

25 Momenten van hoop

De afgelopen vijftig jaar waren er vele hoopvolle momenten voor de mensenrechten. Wij hebben er 25 op een rij gezet. In sommige gevallen werd de verwachting ingelost, in andere liep het uit op een teleurstelling. Maar de hoop is in onze geheugens gegrift. Wat vond u het meest hoopvolle moment? Breng uw stem uit: geef onderstaande momenten één tot vijf sterren.